Sneeuwpopdessert

Wij vierden dit jaar Kerst in Arnhem bij mijn schoonzus en zwager. En voor het kerstdiner waren de gangen verdeeld over de koppels. Mijn schoonouders maakte het voorgerecht, mijn schoonzus en zwager het hoofdgerecht, en wij dus het dessert. Helemaal geen straf.

Nu hadden we zelf wel wat eisen voor dit dessert:

  • geen taart, want mijn schoonmoeder maakte al een taart voor bij de koffie
  • geschikt voor kleine kinderen (onze Kruimel en haar neefje en nichtje)
  • geschikt om mee te nemen in de trein of te maken in een ‘vreemde’ keuken

Uiteindelijk kwamen we (met wat inspiratie van Pinterest) uit op dit dessert:

Sneeuwpop1

 

En voor de kinderen een kleinere versie (die achteraf gezien misschien wel geschikt was geweest voor iedereen…):

Sneeuwpop2

En ik zie jullie denken: wat zit er allemaal in en hoe heb je het gemaakt?

Nou het sneeuwpopdessert is als volgt opgebouwd:

sneeuwpop

Chocolademousse:

Ik koos voor een chocolademousse zonder eiwit omdat het dessert ook geschikt moest zijn voor kleine kinderen. En dit recept van de AH is ideaal. Het is supermakkelijk te maken en heel lekker.

Als je mooie strakke laagjes wil maken is het het makkelijkst om de chocolademousse (en de framboos-mascarpone) in het glaasje te spuiten.

Chocola:

Ik maalde een kokos-pecannoten reep chocolade van Tony’s Chocolonely in een keukenmachine. En legde er een mooi laagje van op de chocolademousse. Je kunt hiervoor natuurlijk elke lekkere chocoladereep gebruiken.

Framboos – mascarpone:

Ik heb een doosje diepvriesframbozen ontdooid en ze met wat suiker ingekookt. Daarna heb ik deze puree nog door een zeef geroerd om de pitjes eruit te filteren.

Deze frambozenpuree mengde ik met mascarpone en wat poedersuiker.

De framboos-mascarpone spoot ik op de laag gekruimelde chocola.

Oreo’s:

Heel simpel: Doe een aantal oreokoekjes (ongeveer 1,5 per persoon) in een keukenmachine en maal ze fijn. Ik deed ongeveer 2 eetlepels op het framboos-mascarpone.

Slagroom:

Spreekt voor zich denk ik. Gewoon slagroom met suiker opkloppen en dan met een gladde spuitmond twee lagen op de oreo’s spuiten.

Marshmallow:

Ik maakte een sneeuwpophoofd van een marshmallow. De neus is geboetseerd met fondant die ik kleurde met oranje kleurstof. De ogen en de mond maakte ik door een sateprikker in de gesmolten chocola te dopen en dan te tekenen. De neus plakte ik er ook op met gesmolten chocola.

Als armen gebruikte ik chocoladestokjes die ik nog had liggen van een andere taart. En de knopen maakte ik door de sateprikker in de chocola te dopen en op een rubber bakmat te stempelen en daarna te laten drogen.

Als ik het zo allemaal opschrijf lijkt het veel werk. Maar het viel me alles mee. Alle onderdelen zaten zo in elkaar. Ik denk dat ik er in totaal misschien iets meer dan een uur (misschien 1,5 uur) mee bezig geweest.

De hoeveelheden die ik had gebruikt zijn niet echt representatief en daarom heb ik ze hierboven weggelaten. Ik had echt veel te veel gemaakt, en dan bedoel ik echt veel te veel. Mijn schoonouders hebben de twee dagen na Kerst ook nog van het dessert gegeten. En de glaasjes voor de volwassenen waren ook eigenlijk wel te grote porties. Maar het zag er wel heel leuk uit allemaal!

Leave a Reply