Mijn allereerste zelfgemaakte (draagbare) BH

Het voelt wel een beetje raar maar ik ben zo trots op het resultaat dat ik toch maar gewoon mijn allereerste zelfgemaakte BH op internet ga zetten. Er ging ook een heel verhaal aan vooraf:

Van de zomer deed ik een cursus op Craftsy: Sewing Bras, Construction and Fit. Het patroon dat daarbij gebruikt wordt is het Classic Pin Up Girls patroon. Ik heb dit patroon netjes gemaakt zoals in de cursus voorgedaan wordt. En aan het einde had ik inderdaad een BH. Maaaaar, deze BH is heel erg puntig, ik bedoel echt Madonna puntig…. Ik vind dat niet draagbaar. Dus het was een mooi oefenproject maar verder niet.

zwarte bh

Nu kon ik dus een BH naaien maar had ik nog steeds geen goed patroon. Dus bestelde ik #DL01 van Makebra. Maar toen ik bij Kantje Boord in Amsterdam kwam om beugels te halen, zei de eigenaresse van de zaak dat dit wel een heel raar model BH was en dat ik beter gewoon een BH die goed past qua cup uit elkaar kon halen. Daar kreeg ik ook nog een aantal extra tips voor het naaien van de BH.

Dus ben ik de volgende dag een zoektocht begonnen naar een goed passende BH. In mijn maat 80E is vrij weinig te vinden, maar bij de HEMA was wel een 85D BH die ik paste. De omvang was wat groot maar de cups paste wel.

Die BH heb ik door midden geknipt en daar heb ik een patroon van gemaakt. De andere helft van de BH heb ik dan nog als referentie. En dit is het resultaat:Roze bh1

De #DL01 heb ik uit elkaar gehaald om zo veel mogelijk onderdelen opnieuw te kunnen gebruiken. En ik ben weer naar Kantje Boord geweest om de juiste beugels te halen. Maar uiteindelijk ben ik heel tevreden met deze BH. De stoffen komen trouwens uit een pakket van Kantje Boord.

Ik gebruikte padding voor de cups en dat zit echt superlekker!

Roze bh2

Tags: ,

6 Comments

 1. Janny says:

  Ik vind je BH super mooi je mag met recht trots zijn.

 2. Roelfina says:

  Wat een goed idee, mag ik hem opslaan op Pinterest?

 3. Carlijn says:

  Natuurlijk mag dat! Je kunt meteen op de pin-knop op de foto klikken.

  Groeten,
  Carlijn

 4. Janneke says:

  Mooi gemaakt Carlijn!
  Ik wil al een tijdlang leren om een bh te naaien. Zou je de online cursus van Craftsy aanbevelen? En leer je dan ook hoe je eventueel padding aanbrengt?
  Ben benieuwd.
  Groetjes, Janneke

 5. Carlijn says:

  Hoi Janneke,

  De cursus van Craftsy is inderdaad een aanrader. Hij is niet voor de echt beginnende naaister, je moet dus wel al wat naaiervaring hebben.
  Hoe je padding aanbrengt leer je niet in de eerste cursus. Maar er zijn inmiddels nog twee cursussen op Craftsy, vervolgcursussen op die eerste die ik gevolgd heb. Daarin wordt wel geleerd hoe je padding aanbrengt.
  Maar ook in deze tutorial van sewcialists zie je hoe dat werkt (als je googlet op ‘how to sew foam bra’ vind je er nog meer).

  Succes met het naaien van je eerste bh!

  Carlijn

Leave a Reply